Blog
Intravilan și extravilan - care sunt diferențele între cele două tipuri de terenuri?
14-04-2021
#Imobiliare

Dacă ești în căutarea unui teren pentru a-ți construi o casă, o hală sau pentru a desfășura diverse activități agricole, probabil că te întrebi ce înseamnă intravilan și extravilan. Acești termeni de încadrare a terenurilor au o importanță majoră pentru un viitor cumpărător, deoarece fiecare dintre cele două tipuri de suprafețe prezintă caracteristici specifice. Descoperă care sunt diferențele dintre terenurile extravilane și cele intravilane și încheie cu succes tranzacțiile imobiliare!

Intravilan versus extravilan - restricții de construire

Principala - și cea mai importantă - deosebire dintre un teren intravilan și unul extravilan este că pe cel extravilan nu se poate construi. Așadar, de cele mai multe ori, suprafețele extravilane sunt utilizate pentru desfășurarea procedurilor agricole. Atunci când cauți terenuri de vânzare pe care să le utilizezi pentru cultivare, ia în considerare mai mult aspecte. De exemplu, pentru a-ți îndeplini scopul ai nevoie de un pământ roditor; totodată, dacă îți dorești să achiziționezi un teren agricol informează-te cu privire la precipitațiile și temperatura zonei.

Diferențe de preț

De cele mai multe ori, terenurile intravilane sunt așa cum te-ai fi așteptat, mai scumpe decât cele extravilane, iar motivele sunt evidente. Nu doar că acestea sunt construibile, dar de regulă sunt poziționate în zone mai bune din localitate. Prin urmare, dacă te afli în căutarea unei suprafețe de teren pe care să-ți ridici o casă, ia în considerare că vei avea nevoie de un buget mai mare.

Trecerea din extravilan în intravilan - o soluție optimă

Un detaliu foarte important pentru viitorii cumpărători, dar și pentru proprietari este că un teren extravilan poate fi trecut în intravilan, în anumite condiții. Pentru a afla dacă ai această posibilitate, discută cu reprezentanții Oficiului de Cadastru din care face parte bucata de pământ. Iată în continuare alte câteva lucruri utile pe care trebuie să le știi dacă iei în calcul trecerea din extravilan în intravilan a unui teren:



  • din punct de vedere al costurilor, această decizie implică suportarea unei taxe care poate fi chiar și de câteva ori mai mare decât prețul de achiziție;

  • înainte de trecerea din extravilan în intravilan va fi nevoie să obții cadastrul și intabularea terenului respectiv; mai apoi, depune o cerere la primăria de care acesta aparține;

  • în cazul terenurilor cu suprafețe foarte mari va fi nevoie și de un plan urbanistic aprobat de Consiliul Local, document în care se va specifica viitoarea destinație a construcțiilor ce se doresc a fi ridicate;

  • obținerea unui PUZ este un proces complex și destul de anevoios, care poate dura între 6 luni și un an de zile și care are drept finalitate extinderea intravilanului localității prin cuprinderea terenului respectiv;

  • pentru realizarea unui PUZ este necesară implicarea unui arhitect, iar prețurile diferă în funcție de suprafața terenului, pe de-o parte, iar pe de altă parte de amploarea și dificultatea proiectului în cauză.

În concluzie, înainte de achiziționa un teren află dacă este intravilan sau extravilan și ține cont de scopul în care îl vei folosi.


ID: 66